Dinamitaši ne odustaju: Pronađen zakopan vojni eksploziv i ubijeni cipoli

Foto: Stop krivolovu

Monitoringom i kontrolom obale pripadnici granične policije su posljednja dva dana pronašli cipole ulovljene ekslozivom, kao i zakopan eksploziv.

Pripadnici stanice granične policije II Tivat su u rejonu Žukovice primetili u četvrtak sumnjivu aktivnost dvije osobe, uputili se ka lokaciji. Na žalost, zbog jako teškog i nepristupačnog terena, lica su uspjela da pobjegnu i sakriju se negdje po vrletima Žukovice. pak, policija je pronašla sakriven džak sa preko 15 kg cipola, informišu iz neformalne grupa sportskih ribolovaca i ljubitelja prirode Crne Gore Stop krivolovu.

Riba je predata inspektoru za morsko ribarstvo, a određena količina je odnijeta na analizu u Institut za biologiju mora Kotor.

– Rezultati su nedvosimisleno pokazali da je riba ubijena eksplozivom, te je ovo još jedan u nizu pokazatelja da dinamitaši ne miruju, ali i dokaz da policija ulaže velike napore da ih na terenu u tome osujeti. Samo je pitanje dana kada će neko od “nobelovaca” završiti na ljetovanju o državnom trošku, što im mi svi zajedno iskreno želimo – vjeruju iz društva Stop krivolovu.

Takođe, tokom kontinuirane akcije “Dinamit” koju pripadnici UP sprovode već dvijee godine, službenici stanice granične policije II Tivat obišli su I pretražili priobalni dio naselja Zagora i Krimovica do Rta Platamuni i otkrili eksploziv:

– Ispod naselja Krimovica, pronađeno je 6 komada vojnog eksploziva (TNT) bez inicijalnih kapisli, koji su bili sakriveni u zemlji. O tome koliku je opasnost predstavljao ovaj eksploziv, tako zakopan i neobezbjeđen, a predviđen za masovni izlov ribe, ne moramo ni apostrofirati, samo još jednom upozoriti javnost na opasnost koju dinamitaši predstavljaju, i to ne samo za podmorje Jadrana- ističu aktivisti ovog građanskog udruženja.

Ujedno, u uvali Velika Krekavica primjećena je na dnu mora velika količina ubijene ribe, što svjedoči o skorijoj aktivnosti dinamitaša u ovom rejonu. U akciji su učestvovali službenici OB Kotor i Direktorata za vanredne situacije i jedan službenik stanice granične Policije II Bar i JGP Budva sa službenim plovilom.

Ovo su učinci dijela kontinuiranih i svakodnevnih akcija koje se sprovode duž cijele obale, te saradnje koju građani kroz akciju Stop krivolovu ostvaruju sa Upravom policije, jedinicama granične Policije, inspektorima za ribarstvo, Institutom za biologiju mora i Direktoratom za ribarstvo MPŠiV.

Da nije ovoga stanje na terenu bi se slobodno moglo nazvati haotičnim! Dinamitaši ugrožavaju živote, prirodne resurse, podmorje, ekonomiju, turizam, stoga iz Stop krivolova stalno apeluju da se se cijelo društvo uključi u borbu protiv krivolovaca kako neko ne bi izgubio život zbog tuđe bahatosti i navike da ribu lovi eksplozivom.