Dvije pritužbe u Novom zbog neizdavanja fiskalnih računa i radioaktivnih detektora požara

U okviru kampanje “Budi odgovoran” protekle sedmice je evidentirano 38 pritužbi, od čega dvije u Herceg Novom, na osnovu kojih nijesu izrečene novčane kazne. Jedina pohvala odnosila se za lokal u Nikšiću.

Najveći broj pritužbi bio je zbog neizdavanja fiskalnih računa, na konzumaciju duvanskih proizvoda u zatvorenom prostoru i nelegalan rad.

Prema evidentiranim prijavama fiskalne račune nije izdavala prodavnica Voćko u Herceg Novom, a građani su se žalili na radioaktivne detektore požara u Institutu Igalo.

Kampanju Budi odgovoran su krajem decembra 2013. godine pokrenuli Ministarstvo finansija i Kancelarija Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u Crnoj Gori, sa ciljem da doprinese jačanju svijesti javnosti i većem uključivanju građana u borbi protiv sive ekonomije.

Projekat omogućava građanima da jednostavno i brzo ukažu na nepravilnosti, poput neizdavanja fiskalnih računa, rada na crno ili kršenja potrošačkih prava i pomognu nadležnim institucijama da se što uspješnije izbore sa sivom ekonomijom.