Herceg Novi i Trebinje pobratimi, dio teritorije današnjeg Novog bio nekada u srezu Trebinsjkom 

Sohn 1109

Odbornici lokalnog parlamenta u Herceg Novom jednoglasno su usvojili Predlog odluke o uspostavljanju saradnje i bratimljenju sa gradom Trebinje. Od 35 odbornika, za tu odluku glasao je 21 odbornik iz vladajuće koalicije (Demokrate, DF, URA, Novska lista, Grupa građana Novi pobjeđuje). Opozicija DPS i SD, kao i još neki odbornici iz vladajuće koalicije nisu prisustvovali zasjedanju.

Prethodno je Odluku o bratimljenju usvojila Skupština grada Trebinja i pred potpisivanje povelje to je danas uradio hercegnovski parlament.

Potpredsjendik Opštine, Mirko Mustur u ime predlagača, kazao je da je bratimljenje proisteklo iz dobrog odnosa građana i uprava dva grada u više oblasti, a biće potvrđeno i povezivanjem Trebinja i Herceg Novog novim vodovodom.

„Ovo je sjajna inicijativca koja će unaprijediti saradnju i život  stanovcnika dva grada“, kazao je Mustur.

Za odbornicu Marinu Vukalović ovo bratimljenje je potpuno prirodno, i samo je ozvaničeno viševjekovno prijateljstvo dva grada i naroda.

„Dijelimo istoriju, jezik, kulturu i običaje. Stvara se mogućnost da saradnja bude intezivnija u različitim oblastima kao što su infrastruktura, turizam, kultura, sport i međugraničćna saradnja“, kazala je ona i predložila da Skupština pošalje apel MUP-u da aktivira drugu saobraćajnu traku sa dodatnim carinskim kućicama na graničnom prelazu Sitnica za vozila koja su registrovana u ove dvije opštine.

Marko Lučić je ustvrdio da ovo nije običan već veoma važan dan, čak  i istorijski trenutak za Herceg Novi i Trebinje u posljednjih 30 godina na ovim prostorima.

Nije mu jasno da iz opozicije ne prisustvuju sjednici, jer treba ispoštovati dobrog komšiju.

„Oni su još uvijek u nekoj zabludi da će nam neko ukrasti grad i državu i ne pokazuju dozu elementarne pristojnosti. Ovo je dan koji je trebalo da se desi mnogo ranije“,  kazao je Lučić, a onda podsjetio na neraskidive veze dva grada kroz istotriju.

Ukazao je da je dio današnjeg Herceg Novog nekada pripadao Hercegovini, te da i danas mnoge crkve pripadaju Zahumsko hecegovačkoj eparhiji.

„Za mene i sve građane Sutorine, Žvinja i Mokrina je veoma važna činjenica  da i danas svjedočimo da se  eparhija Zahumsko herecgovačka prostire  na našoj teritoriji i da  sve crkve na prostorima tih sela pripadaju toj eparhiji. To dokazuje simbolični granični kamen koji se nalazi kod pumpe u Igalu, koji istorijski svjedoči da je taj prostor opštine Herceg Novi pripadao Hercegovini. Od 1928. do 1941.godine na toj teritoriji postojala je primorska opština Sreza trebinjskog. Prostirala se od pumpe do crkve Svetog Preobraženija, obuhvatala Njivice, Žvinje, Sutorinu, dio Mokrina i Kruševice, sa preko 2000 stanovnika i oko 400 domaćinstava“, ustvrdio je Lučić, napominjući i da su načelnici tih opština bili Tomo Malavrazić iz Prijevora,  Ilija Čeprnić sa Žvinja, Vidak Pavlović sa Kruševica i njegov đed Mirko Lučić iz Sutorine.

Fokusirao se i na važnost puta Trebinje Herceg Novi, ukdanje putarine i rampe prije tri godine.

Na Skupštini je jednoglasno usvojen i predlog rješenja o imenovanju žirija za dodjelu Oktobarske nagrade i Povelje Opštine Herceg Novi.

Predloženi kandidati su predsjednica žirija Gospava Kosović i članovi Vasilije Seferović, Marko Lučić, Blagoje Sladović, Tanja Mrkaić, Evgenija Tomić Crnogorac, Adrijana Kovačević, Dejan Stojadinović, Jovanka Veljović.

U okviru izbora i imenovanja Skupština je potvrdila promjenu u redovima DPS-a, s obzirom da je Slobodan Radović Krušo podnio ostavku na odborničko mjesto. Umjesto njega tu partiju će u parlamentu zastupati Dragan Janković.