Hercegnovski antifašisti kreću stazama heroja

Danas, u vremenu iskrivljenih vrijednosti, kada se pravi pokušavaju predstaviti krivima, kada se dželati pokušavaju predstaviti žrtvama, kada se napredno želi predstaviti nazadnim, hercegnovski antifasisti ponovo kreću stazama heroja, stazama junaka, stazama nezaborava, navodi se u saopštenju UBNOR i antifašista Herceg Novog.

Obilježavanje godišnjice jedne od najhumanijih bitaka, u kojoj su mnogi svoje živote izgubili spašavajući skoro četiri hiljade ranjenika i teško zaraženih, u to vrijeme neizlječivim tifusom, je povod hercegnovskim antifašistima da herojima odaju počast i da pokažu da u krivom vremenu baštine prave vrijednosti.

Na putu prema Jablanici odali su počast “bici nad bitkama” i pored obeliska sačinjenog u čast Grahovske bitke, najmlađi antifašisti položili cvijeće uz prikladno obraćanje.

“Gledajući tihu Neretvu kako mirno teče, bistra, čista, zelena, sjećamo se teških vremena kada su uz nju prignani partizani napravili strateški nevjerovatan potez, rušeći most koji je bio jedini mogući izlaz, a zatim za noć napravili improvizovani kojim su prešli i prenijeli ranjenike kako bi ih spasili sigurne smrti.

Sa jedne strane najjače svjetske sile Njemci i Italijani, potpomognuti sa Ustaško- četničkim hordama, su jurušali sa najsavremenijom tehnikom sa kopna i iz vazduha na izgladnjele slabo odjevene i loše naoružane partizane, koji su sa sobom imali teg od preko četiri hiljade ranjenika. Uz velike gubitke partizani su nanijeli značajan poraz četničkim jedinicama, koje su zvanično učestvovale na strani fasistickih okupatora.

Iako je pjesma moli da stane Neretva, nikada nije i neće stati, samo se ponekad zamuti, nekad ustalasa, a nekada i okrvari. Kao one četrdeset treće i one devedeset i neke, a kao i sve na Balkanu često ustalasa i zamuti. I sada dok miruje neki je mute, neki je ne žele bistru i čistu, baš kao ni Drinu, a u zadnje vrijeme ni našu Taru, ni Moraču.

Na današnji dan se oko mosta okupi na hiljade sličnih, iz Istre i Dalmacije, Zagorci, Slovenci, Bosanci, Crnogorci, svi kao jedan, baš kao što oni onda bijahu svi za jednog i jedan za sve”, navodi se u saopštenju.

Govornici podsjetiše na davna vremena, ali i na neka nova zveckanja oružjem, a muzičari, folkloraši i recitatori na najljepši način razonodiše prisutne.

“UBNOR i antifašisti Herceg Novog nastaviće da svojim djelovanjem i prisustvom na ovakvim događajima očuvaju sjećane na heroje i neprolazne vrijednosti antifašizma, te ih ostave mladim naraštajima kao luču slobode u borbi protiv mraka u kojem se Crna Gora trenutno nalazi, držeći se pravog smjera i u poganim vremenima”, navodi se u saopštenju.