I ove godine hercegnovske plaže bez „Plave zastavice“

Svjetski Dan okeana i mora simbolično je obilježen dodjelom prestižnog ekološkog obilježja „Plave zastavice“ za 38 plaža i jednu marinu u Crnoj Gori, Marinu Bar.

Međunarodno priznanje Plava zastavica je ekskluzivno ekološko obilježje koje se godišnje dodjeljuje plažama i marinama čiji program promoviše visoke standarde iz četiri oblasti: kvalitet morske vode, usluga i sigurnosti na plažama, standarde iz oblasti zaštite životne sredine kao i obrazovanja i informisanja o ekološkim vrijednostima.

Prvu Plavu zastavicu za 2022.godinu podigli su na Velikoj plaži MCM u Ulcinju direktor Javnog preduzeća za upravljanje morskim dobrom Crne Gore, Mladen Mikijelj i predsjednik Opštine Ulcinj, Omer Bajraktari.

”Javno preduzeće je, od samog početka, prepoznalo značaj koji program Plava zastavica ima za promociju Crne Gore kao turistički atraktivne destinacije po ocjeni međunarodnih komisija. Ovim ekskluzivnim obilježjem šaljemo poruku da Crna Gora kao ekološka i mediteranska zemlja zauzima prepoznatljivo mjesto na turističkim mapama svijeta i da smo spremni da svim turistima pružimo ugodan boravak na crnogorskoj obali ”,izjavio je direktor Morskog dobra Mladen Mikijelj.

Predsjednik Opštine Ulcinj, Omer Bajraktari je kazao da je grad Ulcinj ponosan što ima 12 kupališta koji su nosioci Plave zastavice. ”Ulcinjske plaže su zaista brend ulcinjskog turizma, tako da će svi privrednici koji pokazuju ovakve rezultate imati podršku kako Opštine Ulcinj, tako i Javnog

Neophodno je da se promijeni pristup svih korisnika da brinu o životnoj sredini. Direktor NVO “EKOM” Saša Karajović, se zato nada vrlo brzom ukidanju jednokratne plastike koji je jedan od velikih ekološkuh problelma.

Svaki korisnik kupališta ili marine, koji želi da se kandiduje za Program “Plava zastavica”, prvo mora da sprovede “pilot fazu” tokom koje se prati uspješnost u ispunjavanju zahtjevanih kriterijuma, te nakon uspješno sprovedene pilot faze ima pravo da se kandiduje za dobijanje Plave zastavice.

Zanimljivo, od 38 plaža sa Plavom zastavicom u 2022. godini ni ovoga puta nema niti jedne iz Herceg Novog. Ranije su to bile plaža Dobreč i hotela Rivijera, odnosno Iberostar Herceg Novi u Njivicama.