Knjige Špira Živkovića zagonetnih naslova: „Vakat Mata Gujine“ i „Equisetum palustre“

Promocija dvije knjige Špira Živkovića, „Vakat Mata Gujine“ i „Equisetum palustre“, biće priređena u foajeu Dvorane Park sjutra veče, u 19 časova.

Osim autora, govoriće dr Jelena Gazdić, mr Višnja Кosović, dipl. teološkinja Ivana Jovanović i pjesnikinja Teodora Božović. Moderatorka književne večeri biće Dragana Vlaović.

Živkovićeva deseta knjiga, čudnog naziva, “Equisetum palustre” (u podnaslovu Aurora tea) u latinskom prevodu je biljka žablji rastavić. Čita se u dahu. Baš kako je, u dahu, i napisao, priča za Novski portal autor:

– Svoju desetu knjigu napisao sam za desetak dana. Ja u principu pišem kampanjski. Ideja se nekad „krčka“ u glavi i po godinu, dok ne počne da se prenosi na papir. A kada to počne, ostvarenje ideje ode u sasvim drugom pravcu od onoga što se „krčkalo“ – navodi Živković.

Tako je i od najbezazlenije stvari – ovog puta čaja od rastavića – koji mi je nabrala jedna dobra prijateljica, napravio priču.

– A ta priča naišla je na odličan prijem kod onih koji su je pročitali. U sadašnje vrijeme teško je doći do izdavača, a ja ću biti neskroman i pohvaliću se da sam rukopis poslao na tri adrese i sa sve tri dobio pozitivan odgovor da moj rukopis ulazi u njihov izdavački plan. Odabrao sam Udruženje književnika Crne Gore.

Na naše zapažanje da bi knjiga mogla da se adaptira u pozorišni ili filmski komad, Živković kaže:

– O tom po tom, ali mogu reći da sam sa prethodnim romanom “Vakat Mata Gujine” bio u ozbiljnim razgovorima za njegovu adaptaciju i postavljanje na pozorišni repertoar. Korona je sve pokvarila, ali nadamo se da i to prolazi – vjeruje on.

Špiro Živković rođen je1958. godine u hercegnovskom selu Кruševice. Redovni je član Matice srpske Novi Sad. Član je Udruženja književnika Crne Gore, Udružena književnika Srbije, Udruženja književnika Republike Srpske i Кnjiževne zajednice Herceg Novi.

Sveštenik je Srpske pravoslavne crkve, Mitropolije crnogorsko primorske u parohiji Morinj. Radio je kao urednik književnih programa u Javnoj ustanovi kulture Herceg Fest.

Do sada je objavio zbirke poezije: Suza, Troskotova sjetva, Pomrav i Žalosna Vrba. Zbirke priča Vele, Priče iz Žutilovine i Nove priče iz Žutilovine i romane Usud mramornog stuba, Vakat Mata Gujine i Equisetum palustre.

Promocija će biti organizovana uz poštovanje važećih mjera radi suzbijanja pandemije Кovid – 19.