Koncertom Željka Vasića otvorena ljetnja turistička sezona 2022 u Herceg Novom

Svaki grad na primorju ima neki datum i događaj kojim otvara glavnu turističku sezonu. Nekada je ona u Herceg Novom počinjala s Uskrsom, pa 1. Maja i regattom Bari-Herceg Novi-Terra da mare, onda se nekoliko godina i 21. jun, sa manifestacijom “Buđenje ljeta” na Forte Mare, računao kao početak glavne turističke žetve.

Ove godine su u lokalnoj Turističkoj organizaciji ustanovili 11. jun za start ljetnje turističke sezone. U Njivicama u Holiday lounge baru sinoć su promovisali kampanju sa novim sloganom hercegnovi.feel it, organizovali koncert Željka Vasića, uz brojne zvanice – poslovne partnere, predstavnike turističke privrede i medija iz zemlje i regiona, generalnog konzula Republike Srbije Mića Rogovića, prigodna obraćanja čelnika Opštine, TO i Herceg festa, te vatromet s mora.

Sudeći prema predsezoni, ovo će biti prva godina nakon pandemije u kojoj ćemo imati ostvarenje sezone u punom kapacitetu, kazao je predsjednik Opštine, Stevan Katić:

– Neke procjene kažu da možemo očekivati i obaranje rekorda postavljenih u sezoni 2019. godine, a podaci iz protekla dva mjeseca za sada odgovaraju takvim predviđanjima.

Statistika Turističke organizacije Herceg Novi pokazuje da smo tokom uskršnjih praznika u privatnom smještaju imali oko 20 odsto veću posjetu nego u istom periodu 2019-te. Prvog junskog vikenda na hercegnovskoj rivijeri je ostvareno 170% prometa u odnosu na isti period prošle godine, što pokazuje da se pozitivan trend nastavlja – naglasio je Katić.

Raduje ga i što su novski hotelijeri zadovoljni predsezonom, jer su predstavnici turističke privrede važni partneri na putu turističkog razvoja grada.

Da Herceg Novi predstavlja povoljno okruženje za ulaganje u najvažniju crnogorsku privrednu granu pokazuje interesovanje investitora iz cijelog svijeta, kao i izgradnja novih kapaciteta koji podižu kvalitet ponude i pozicioniraju grad visoko na listi poželjnih turističkih destinacija, dodao je prvi čovjek Opštine.

– Izgradnja putne i vodovodne mreže na Luštici, uređenje puta prema zaleđu, odnosno Vrbanju, izgradnja nove autobuske stanice i panoramske gondole do Žvinja – to su samo neki u nizu projekata čija realizacija će direktno uticati, kako na kvalitet života građana, tako i na nivo usluge koju nudimo brojnim turistima koji biraju naš grad – podsjetio je Katić.

U proteklom periodu ponuda Herceg Novog predstavljena je u brojnim gradovima regiona, a marketinška kampanja usmjerena je i prema državama Zapadne Evrope, jer nam se, kako je kazao Katić, nakon panedmije, ta tržišta ponovo otvaraju.

Novi slogan Turističke organizacije „Herceg Novi Feel It“ predstavlja osvježenje i ističe komparativne prednosti i kvalitete grada u odnosu na druge destinacije, poručio je Katić.

Uz najavu festivala i događaja i direktorica JUK Herceg Fest Gordana Krcunović Porobić je kazala da je novim sloganom turističke kampanje obuhvaćena kulturna ponuda grada uz slpogan “Feel the culture”.

– Kuturni turizam je trend u svjetskim centrima, a Herceg Novi koji slovi za grad kulture, tokom cijele godine ima kulturni život. Očekujemo da kroz ovu kampanju naša kulturna ponuda bude globalno vidljivija. Kulturno ljeto započeće manifestacijom “Buđenje ljeta” a nastaviće se brojnim događajima i festivalima, Dani muzike, Gitar art, Operesa, Filmski festival sa dva jubileja, 35 godina postojanja i100 godina bioskopske kulture u Herceg Novom. Tu je i obilježavanje 130 godina od rođenja Iva Andrića – najavila je dio programa Gordana Porobić Krcunović.

Direktor TO Herceg Novi, Đorđe Stanojlović kazao je da je “Herceg Novi feel it” je slogan koji je osmišljen da objedini sve kapacitete Herceg Novog i nepresušne resurse koji se godinama unaprijeđuju:

– Slogan je zapravo osjećaj koji svaki turista nosi kada ode iz Herceg Novog, međutim, on ima i nastavak koji uključuje i bogatu turističku ponudu grada – kazao je Stanojlović.

Podsjetio je da ove godine TO bilježi rekordne brojke u posjeti i da su emitivna tržišta u ekspanziji, a u saradnji sa NTO i novim avio linijama se otvaraju nova tržišta.

– TO Herceg Novog takođe brine i o svom zaleđu i stalno smo u partnerstvu sa Agencijom za zaštitu Orjena. Sve je više etno sela i sadržaja koji uvećavaju kvalitet turističkog proizvoda u Novom – naveo je Stanojlović, najavljujući da će Herceg Novi biti mondensko ljetovalište sa postojećim i dva nova muzička festivala, “Skale” i Hype od 19. do 21. avgusta.

Na svečanosti su uručene i zahvalnice Turističke organizacije hotelijerima, njihovim stalnim partnerima.