Mamula island: Od stratišta do rizorta

Mamula 2016. godine Foto:Miloš Zvicer

Izletnički brodići sve su puniji turista koji žele da upoznaju atrakcije Bokokotorskog zaliva, a svima koji idu do Žanjica, Mirišta, Plave špilje, Dobreča, zapadne za oko ostrvo Lastavica sa tvrđavom Mamula.

Slušamo jednog vlasnika turističkog brodića, koji drži kormilo i usporava dok prolazimo pored ostrva. Objašnjava najbližoj grupi:

– E, ovo vam je čuvena Mamula. Tu su mučeni zatočenici sa ovih prostora u vrijeme Drugog svjetskog rata. Do prije par godina bilo je to zapušteno ostrvo. Mogao je svako doći i raditi što hoće. Bilo je to i stanište galebova. Došao je investitor, Švajcarac, zakupio ostrvo uz amanet Vlade i Skupštine Crne Gore. Evo ga sada pretvara u moderan, elitni hotel, ili kako ođe vole da kažu rizort.

Na pitanje jednog putnika-hoće li biti dozvoljena posjeta, ili će to pravo imati samo hotelski gosti, vlasnik brodića mudro odgovara:

– Ne znamo dok ne vidimo, ko zna, mada su rekli da hoće.

I zaista slike nekadašnjeg ostrva Lastavica, poput ove iz 2016. godine kada je u aprilu NVO Nature Lovers organizovala vikend kamp, otvarajući ljetnju sezonu aktivnosti, više se neće ponoviti.

Iako su se mnogi Novljani protivili privatizaciji ostrva Lastavica sa tvrđavom Mamula, potpisivali i peticije, švajcarskoj kompaniji ORASCOM Development Holding AG ostrvo je dato 2017. u zakup na 49 godina.

Investitor se obavezao ugovorom da će ispoštovati da rizort zadrži i memorijalnu notu, te da se nikada ne zaboravi da je u tvrđavi bio logor za preko 2000 ovdašnjih rodoljuba.

Da li je to ispunio, da li će na Lastavicu dolaziti samo odabrani, da li je preko 150 godina stara, ali veoma očuvana austrougarska tvrđava zaštićena kao graditeljsko nasljeđe i kulturno istorijski spomenik drugog reda, uskoro ćemo saznati.

Iz kompanije hotel-ostrvo „Mamula Island“ najavljuju da će ovoga ljeta otvoriti vrata za turiste i mještane.

U hotelu će, kako su saopštili, biti na raspolaganju 26 soba, 6 apartmana, holistički spa, bazeni, sale za masažu, teretane, staze za trčanje, kao i tri restorana i četiri bara. Hotel će imati uređenu plažu i mjesto za sunčanje nad južnim stijenama. Posebno mjesto je, kako su istakli, rezervisano za istorijsko-memorijalnu galeriju koja pruža osvrt na bogatu istoriju ovog lokaliteta.

Do tada poged na Mamulu za sve koji pored nje prolaze brodićima, intrigira. Vidi se da je obavljena rekonstrukcija tvrđave, a radovi na uređenju okoline su u toku.