Međunarodna izložba “Kamen u arhitekturi i umjetnosti”

Udruženje Kamena Kolonija Beograd u saradnji sa hercegnovskom JU Gradski muzej Mirko Komnenović i Galerija Josip Bepo Benković priređuju večeras desetu međunarodnu izložbu „Kamen u arhitekturi i umjetnosti“.

Izložba promoviše kamen kao materijal i kao takva je jedinstvena kod nas i u regionu. Izložbu će činiti opus radova nastalih u prethodnih nekoliko godina, tematski je podijeljena u tri oblasti, najavljuju organizatori.

Arhitektura i dizajn u kamenu, Skulptura u kamenu i Mozaik u kamenu. Tokom izložbe posjetioci će moći da pogledaju video produkciju autora Dragana Milovanovića iz serijala „Čovek i kamen“ i panoe i fotografije autorke Kristine Šarić u okviru projekta „U kamenu svetlosni trag“.

Otvaranje i dodjela priznanja najboljima, najavljeno je za večeras u 19 časova u Galeriji Josip Bepo Benković.

Izložbu „Kamen u arhitekturi i umjetnosti“ moguće je pogledati radnim danima i subotom od 08:00 do 19:00 časova, do 30. juna.

Kao prateća manifestacija planirana je umjetnička kolonija od 20. do 30. juna pod nazivom „Okamenjena sećanja – stone memories, Herceg Novi 2022“, na kojoj će grupa vajara i mozaičara stvarati umjetnička djela. Kolonija će biti održana na Šetalištu Pet Danica.

Veza između čovjeka i kamena odavno je zapisana u kolektivnom pamćenju, otud ideja da ponovo zajedničkim snagama sa Udruženjem Kamena Kolonija priredimo izložbu radi okupljanja najznačajnijih umjetnika na polju umjetničkih dijela u kamenu. Ne zaboravljamo, poručuju organizatori, pripadnike mlađe generacije koji koriste kamen i tako materijalizuju svoju duhovnost.