Plavi vagon iz Zelenike na filmu

Foto: RTCG/Screenshot

Proteklih dana plavi vagon u Zelenici bio je dio mizanscena za snimanje dokumentarnog filma sa elementima igranog u produkciji Radio televizije Crne Gore.

Kako saznajemo, RTCG priprema film o prvom hotelu na crnogorskom primorju, starom Hotelu Zelenika koji je bio u vlasništvu porodice Čabe Mađara.

Jedan od inicijatora i realizatora ideje da se vagon dislocira iz Igala i dobije namjenu, arhitekta i predsjednik NVO Sinergija, Vuk Čvoro, kazao nam je kratko da je ideja o snimanju kadrova došla iznenada:

„Nijesmo imali ništa dogovoreno, ekipa za snimanje i glumci su došli da snime hotel i zamolili mogu li snimiti par kadrova i u vagonu. Divno je vidjeti Vagon da poslije totalne propasti u Igalu doživi otvaranje i u ovom duhu prošlih vremena posluži čak i za snimanje starih kadrova dolaska turizma u Herceg Novi i Boku. To nam budi nadu da neke stvari, ma koliko se nekad čine uzaludne, zapravo nijesu“, kazao nam je Čvoro.

Scenarista filma, novinar RTCG Siniša Adamović, nije želio da otkriva detalje, navodeći kratko da će film uskoro biti emitovan na i programu RTCG, o čemu će javnost biti blagovremeno obaviještena.

Podsjetićemo da je plavi vagon od prošle godine u funkciji snack-bara, nakon što je više godina propadao u Igalu ispod II faze Instituta. Na lokaciju kod tunela u Zelenici izmješten je pretprošle godine. Vagon je u vlasništvu Josipa Vebera, člana Udruženja ljubitelja željeznice iz Pančeva.