Počelo drugo polugodište, đaci opet u klupama

Kada je pao prvi veći snijeg prošao je zimski raspust i školsko zvono ponovo se jutros oglasilo u osnovnim i srednjim školama  u Crnoj Gori. I za preko 5000 đaka u Herceg Novom počelo je drugo polugodište.

U našoj zemlji još ima škola koje su pretjesne, poput OŠ Dašo Pavičić na Toploj. Do mnogih na sjeveru nema obezbjeđenog prevoza, loše je grijanjeve, vlaže, popuštaju i krovovi, nema uslova za online nastavu. Ipak, iz Ministarstva prosvjete, nauke i inovacija, tvrde da je sve spremno za početak drugog polugodišta u osnovnim i srednjim školama. Svjesni su da je obrazovna infrastruktura u lošem stanju, ali, kako navode, stalno se radi na unapređenju uslova rada.

Učenike su dočekale tople učionice, a završene su i započete opravke u pojedinim školama. Narednog mjeseca u Ministarstvu očekuju isporuku kombija i autobusa, čime će se riješiti pitanje prevoza đaka, uglavnom, na sjeveru zemlje. Više od 40 polaznika prošlo je obuku u Policijskoj akademiji za asistente u nastavi za sprečavanje vršnjačkog nasilja i vandalizma u školama.

U narednom periodu iz Ministarstva planiraju intenzivan rad na velikim infrastrukturnim projektima širom Crne Gore, a za očekivati je da poslije više decenija krene i gradnja škole u Igalu.

Još je međutim, neizvjesno, kako će se od idućeg mjeseca odvijati nastava u svim obrazovnim ustanovama u Crnoj Gori. Još nema dogovora sa resornim Ministarstvom oko povećanja i obračuna zarada za zaposlene, pa iz Sindikata prosvjete najavljuju štrajk.