Protest za bolnicu Meljine: Ulog je veliki, zdravlje svih nas

Nema predaje, Bolnica Meljine mora da radi kao državna bolnica. Ulog je veliki, zdravlje svih nas. To su ključne poruke sa trećeg mirnog protesta za Bolnicu Meljine „Neka kuca srce Herceg Novog”.

Organizatori zahtijevaju da se što prije raskine štetni ugovor sa Atlas konzorcijumom, koji je bolnicu skoro doveo do gašenja.

– Ovo je samo mali znak da se možemo trgnuti i te kako. Na ovoj otvorenoj partiji koju su krenuli da igraju sa nama, na stolu je najveći ulog koji može da bude, zdravlje svih nas i svih koji dolaze u naš grad. Za protivnika imaju najopasnijeg kojeg su mogli da imaju, građane Herceg Novog – poručuje u ime organizatora skupa, Zoran Srdanović.

Dugogodišnji doktor u bolnici Meljine i načelnik odjeljenja za hiberbaričnu medicinu, dr Marko Savovski podsjeća na to šta je bolnica nekad bila i kako je radila.

– U 19. vijeku moćna Austrougarska carevina je napravila svoju vojnu bolnicu, koja je u to vrijeme bila izuzetno opremljena. Na kraju Prvog svjetskog rata, Kraljevina Jugoslavija je ovdje imala najveću mornaričku bolnicu, na kraju Drugog svjetskog rata, ova bolnica je imala 350 kreveta i 40 ljekara i sve to u malom Herceg Novom. Kroz ovu bolnicu je prošla plejada sjajnih medicinara, ljekara, medicinskih tehničara, bolničara koji su stručnost i humanost nesebično dijelili ovom gradu i regionu. Sve generacije koje su radile u ovoj bolnici su iznijeli 79. godinu i zemljotres, ratna zbivanja devedesetih, Nato bombardovanje i sada na svojim leđima iznosi nesretnu kriminalnu privatizaciju ove bolnice – podsjeća dr Savovski.

– Tražimo da nam vrate status, da budemo državna bolnica. Od 1992. godine uveli smo hiperbarične terapije, mi smo referentna bolnica za cijelu Crnu Goru, dežuramo 24 h za sve podvodne udese, navodi dr Marko Savovski.

Od sjutra će u Dvorani Park biti otvoren bazar koji su organizovali JUK Herceg fest, Hercegnovsko pozorište i RTVHN kao pomoć za bolnicu. Pristiglo je mnogo umjetnina, a čitav iznos od prodaje biće upućen Bolnici Meljine, za neki uređaj ili ono što bude najpotrebnije.

Vlada je prošle sedmice uplatila oko 300 hiljada eura pomoći ovoj ustanovi, a stečajni upravnik Žarko Ostojić izjavio je da ona neće biti zatvorena, te da se traži trajno rješenje.