Sidrište za putničke brodove u Luci Zelenika zajednički interes grada i države

Korišćenje Luke Zelenika kao sidrišta za putničke brodove je u zajedničkom interesu grada i države, jer će doprinijeti privrednom i turističkom razvoju, saglasili su se predstavnici lokalne uprave, Ministarstva kapitalnih investicija, Javnog preduzeća za upravljanje morskim dobrom i kompanije „Mješovito“ kao vlasnika Luke.

Svi učesnici sastanka, koji je održan na inicijativu Opštine Hetceg Novi, istakli su spremnost da intenzivno sarađuju kako bi bila riješena dodjela koncesije koja je neophodna za ulaganje u Luku i njeno dobro funkcionisanje.

Državni sekretar u Ministarstvu kapitalnih investicija, Zoran Radunović najavio je da će interesorna komisija u najkraćem roku donijeti odluku o korišćenju zeleničke luke kao sidrišta za putničke brodove.

„Odluku donosi interresorna komisija, koja je već u dobroj mjeri formirana. Očekujemo još predstavnike iz MUP-a i Uprave carina, a potom bi komisija u najkraćem periodu, u roku od sedam dana, mogla da donese odluku i da počnemo da koristimo Luku Zelenika kao sidrište za kruzere“, kazao je Radunović.

On smatra da je ovo Ministarstvo najpozvanije da riješi problem sidrišta u zeleničkoj luci, zbog čega su na tome intezivno radili u prethodnom periodu.

„Zadatak je i da obezbijedimo sigurno prebacivanje putnika sa tenderima iz zeleničke ka luci Škver. Dolazak većih kruzera na teritoriju opštine Herceg Novi će mnogo doprinijeti razvoju turizma“, kazao je Radunović.

Potpredsjednik Opštine, Mirko Mustur kazao je da je uspostavljanje sidrišta za putničke brodove u luci Zelenika kompleksan proces. On je potvrdio da postoji veliko interesovanje za ovu luku.

Takođe, uz zeleničku, biće afirmisana i luka Škver, koja će biti mjesto iskrcaja i početna tačka za dalji obilazak grada.

Morsko dobro je saglasno da se obnovi sidrište u Luci Zelenika, a direktor tog preduzeća Mladen Mikijelj je uvjeren da će za dva mjeseca doći do predloga za koncesiju. Zadovoljan je uspostavljenom saradnjom između investitora, Opštine Herceg Novi i Morskog dobra

Kako je na sastanku objašnjeno, neophodno je da preduzeće „Mješovito“, kao vlasnik i investitor, obezbijedi koncesiju, nakon koje će Ministarstvo kapitalnih investicija izvršiti provjeru ispunjenosti uslova za određivanje Luke Zelenika kao trgovačke.

Predsjednik Odbora direktora AD „Mješovito“, Božidar Draganić, vjeruje da će koncesioni akt biti potpisan do kraja godine.

„Nije prvi put da smo mi izrazili interesovanje oko koncesije. To je proces koji traje već desetak godina, a konačno imamo niz konstruktivnih i efikasnih sastanaka. Smatram da idemo u pravcu da konačno Luka Zelenika postane operativna, u interesu nas kao vlasnika, i naravno u interesu države i opštine Herceg Novi“, ističe Draganić.