Veliki investitori u Herceg Novom ispunjavaju ugovorene obaveze

Većina prioritetnih projekata u turizmu u periodu jul-decembar 2021. godine i pored ograničenja zbog pandemije, realizuje se u skladu sa obavezama iz ugovora i investicionih programa, sa manjim odstupanjima u dionamici. To je saopšteno iz Vlade koja je prihvatila Informaciju o investicijama u turizmu.

Njihova realizacija u hercegnovskoj opštini praćena je u tri projekta: Portonovi, rekonstrukcija tvrđave Mamula i izgradnja kompleksa Montrose.

U kompleksu Portonovi, koji je najveća investicija, u toku je obezbjeđivanje dozvole za rad gasovoda. Investitor je u prethodnom period morao da koristi alternativna rješenja. Od 15. aprila očekuje se fazno otvaranje 5 novih restorana i prodavnica sa modnim brendovima. U rizortu za sada posluje 35 retail-radnji. Tokom protekle sezone popunjenost rizorta bila je 90%, marine 60%, uz organizaciju velikog broja zabavnih manifestacija. Za ovu sezonu, počev od maja, u planu je organizacija dvije velike internacionalne regate, uz brojne bazare, koncerte, te slične manifestacije. Menadžment očekuje popunjenost rizorta 70%, navodi se u dokumentu. Prema podacima investitora, u kompleks je do sada uloženo oko 800 miliona eura.

Rekonstrukcija ostrva Lastavica sa tvrđavom Mamula odvija se zadovoljavajućim tempom, uz (ne)povoljne vremenske uslove i problem uzrokovane covid-infekcijom. Završetak svih radova planiran je za jun ove godine. Narednih mjeseci očekuje se intenziviranje konzervatorskih radova, ugrađivanje opreme, uređenje terena, postavljanje spoljne rasvjete i hortikulturno uređenje. Ukupna investicija će prema posljednjim informacijama investitora preći 30 miliona eura. U realizaciju projekta do sada je uloženo 20,9 miliona eura.

Izgradnja kompleksa Montrose je na čekanju zbog usaglašavanja idejnog rješenja sa HIA studijom. Okončan je glavni projekat povezujućeg puta od lokacije do novog puta na Luštici i revizija je u završnoj fazi. Tokom prošle sezone, investitor je otvorio kupalište Dobreč. U projekat je do sada uloženo 34,4 miliona eura.