Šimun: “Pod lupom” Ministarstva rad Doma zdravlja Herceg Novi

Foto: Ministarstvo zdravlja

Iz hercegnovskog Doma zdravlja i dalje stižu kontraverzne informacije o nepravilnostima u radu te ustanove, što je potvrdio i izvještaj nadzora inspektorke rada od 29.12.2023 godine. Ministar zdravlja dr Vojislav Šimun kazao je Novskom portalu da je Komsija već izuzela dokumentaciju Doma zdravlja, da su u toku provjere, te da će uskoro i posjetiti tu zdravstvenu instituciju.

Inspektorka rada je utvrdila kršenje Zakona, jer poslodavac ne vodi evidenciju o ugovorima, zapošljava radnike na pozicije za koje nisu kvalifikovani, a kod obračuna zarada za pojedina radna mjesta se ne pridržava kolektivnog Granskog ugovora.

No, to je samo “vrh ledenog brijega”, prema onome što nam svjedoče zaposleni. I ranije su inspektori, ali i medicinske sestre i ljekari u Domu zdravlja Herceg Novi ukazivali na nezakonito poslovanje u ovoj zdravstvenoj ustanovi, od kada je na njenom čelu direktor Aleksa Ðekić. Prvi put u istoriji te institucije organizovani su i protesti, nakon  uzaludnog obraćanja tadašnjem ministru zdravlja, Dragoslavu Šćekiću.

Ministarstvo zdravlja je pokrenulo procedure u kontroli rada zdravstvenih ustanova na svim nivoima, pa će, kako nam je potvrdio aktuelni ministar zdravlja, dr Vojislav Šimun, reagovati i u slučaju Doma zdravlja Herceg Novi, ukoliko se potvrdi da je došlo do zakonskih i organizacionih propusta.

“Cilj je da se temeljnim kontrolama utvrdi činjenično stanje i da na osnovu toga možemo da ocijenimo rad svakog od direktora. U svakom slučaju, zakonitost u radu i poštovanje prava zaposlenih su svakako na našoj agendi u vrhu prioriteta i veoma ćemo voditi računa o tom segmentu. Konkretno, komisija je već izuzela dokumentaciju u Domu zdravlja u Herceg Novom, pa s obzirom na to da je postupak u toku, ne bih u ovom trenutku komentarisao pojedinosti do okončanja istog”, kaže dr Šimun.

Na pitanje da li je u kontaktu sa direktorom Doma zdravlja Herceg Novi, Aleksom Đekićem, odgovara da je u kontaktu sa svim direktorima zdravstvenih ustanova, što je i obaveza ministra zdravlja.

“O svakoj ustanovi pojedinačno ću se izjasniti nakon okončanja postupaka kontrola, kada ću imati potpun uvid u stanje. U svakom slučaju, ne želim da prejudiciram ishode postupaka.”

Ipak, prilikom nedavne posjete zdravstvenim ustanovama u Herceg Novom, sa potpredsjednikom Vlade dr Srđanom Pavićevićem, ministar je zaobišao Dom zdravlja.

“Tog dana je u fokusu bio Institut dr Simo Milosević i bolničke zdravstvene ustanove, pa je to isključivi razlog što nismo bili u posjeti Domu zdravlja. Navedena posjeta je u svakom slučaju planirana u skorijem periodu, o čemu će javnost biti blagovremeno obaviještena”.

Eventualna smjena direktora zavisi isključivo od ishoda postupaka kontrola. Svako ko je radio stručno, odgovorno i profesionalno nema razloga da brine, poručuje ministar Šimun.

Komentarišući i to što direktor Doma zdravlja pravi selekciju medija i diskriminiše Novski portal, kome uskraćuje sve informacije i uklonio ga je sa mailing liste, ministar kaže da se lično uvijek zalaže za visoki nivo transparentnosti u radu i odgovoran partnerski odnos prema medijima.

“Ukoliko su navedene tvrdnje istinite, to nije dobro za samo funkcionisanje Doma zdravlja i nije adekvatan odnos u krajnjem prema građanima, jer su portali jedno od najčešćih sredstava informisanja. Svakako ću provjeriti navedenu tvrdnju i reagovati u skladu sa svojim ovlašćenjima”.

Osnaživanje Bolnice Meljine u fokusu Ministarstva


Odgovarajući na naša pitanja šta će biti sa statusom Bolnice Meljine nakon 1. marta, hoće li biti produženi ugovori ljekarima i drugim zaposlenim i potpisani novi, ministar je kazao da je Bolnica u Meljinama organizacioni dio KBC Kotor, na čijem je čelu dr Davor Kumburović.

“Ugovori će svakako biti produženi i Meljine do daljnjeg ostaju u sklopu KBC Kotor, dok se ne stvore uslovi za osamostaljenje. U pitanju je kompleksan postupak, s obzirom na stanje u kojem je bolnica Meljine zatecena u trenutku vraćanja u javni sektor”.

No, poznato je da je u toj ustanovi i dalje alarmantan nedostatak kadra iako je od 1. marta prošle godine u sistemu javnog zdravstva, pa je ministar obećao:

“Kontinuirano ćemo ulagati napore na snaženju ove ustanove, kako bi u dogledno vrijeme stvorili uslove da se osamostali”, odgovara ministar.

Vlada formira Komsiju za  rješavanje statusa Instituta Igalo

Na naše zanimanje oko razrješenja teškog stanja u Institutu Igalo i pitanja da li je bilo dogovora sa manjinskim akcionarima oko otkupa akcija, vraćanja duga prema Jugobanci AD u stečaju, planiranog povećanja cijena usluga za fondovske pacijente, dr Šimun ističe:

“U stalnim smo pregovorima sa Ministarstvom finansija i drugim relevantnim institucijama i pokušavamo da iznađemo optimalno rješenje za Institut Igalo. Svakako bih istakao da je to dragulj našeg zdravstvenog sistema i uopšte Crne Gore i jedan od prioriteta za vrijeme mog mandata će biti rješavanje problema sa kojima se suočava ova ustanova”.

Dr Vojislav Šimun je najavio da će na prvoj sjednici Vlade biti formirana Vladina komisija za rješavanje statusa Instituta, kao i operativni tim koji će po nalogu komisije izvršavati konkretne zadatke vezano za problematiku Instituta.