STOP kriolovu: Kažnjeni nelegalni ribari, alat oduzet, ulov vraćen u more

FOTO: Fb stranica STOP krivolovu

Na potezu od Igala do Perasta, krajem prošle nedjelje, finansijski su sankcionisana dva prekršioca, pronađeni nelegalni i neobilježeni ribarski alati kasnije su uništeni, a zatečeni ulov vraćen u more, saopšteno je iz građanske inicijative STOP krivolovu.

Kontrola je obavljena u kotorskom i novskom akvatorijumu: Opatovo – Morinj – Lipci – Risan – Perast – Bijela – Herceg Novi – Igalo.

„Tokom akcije iz mora su vađeni, a kasnije i uništeni, zatečeni nelegalni i neobilježeni ribarski alati i to: 6 samolovki, 2 vrše, 2 parangala za hobotnice sa po 20-ak zamki na svakom, jedna neobilježena mreža od stotinak metara, tri povezane neobilježene mreže 3×180 metara.

Izdata su dva prekršajna naloga kojima su finansijski kažnjeni zatečeni prekršioci. Osim povezanih mreža, za koje se javio vlasnik i pristao da preuzme prekršajni nalog, ostali nelegalni ribarski alat je uništen, a sav zatečeni ulov je vraćen u more“, obavijestili su aktivisti STOP ribolova.

Takođe, kontrolisan je i veći broj sportskih ribolovaca i privrednih ribara. Kako dodaju, raduje činjenica da su sva kontrolisana lica bila na moru sa urednim dozvolama i ispravnim alatima, bez obzira da li je riječ o sportskim ili privrednim ribolovcima i ribarima.

Snažno su pozdravili ovakve aktivnosti i podržali rad koji se sprovodi u borbi protiv nelegalnog ribolova.

Osim članova STOP krivolovu, u ekipi su bili predstavnici resornog Ministarstva, inspektori za morsko ribarstvo iz Kotora i Herceg Novog, te rukovodilac jedinice patrolnih brodova i čamaca.