Taxi More neće podizati cijene: Nijesmo za proteste, već za dogovor sa nadležnima

Foto: Taxi More

Divljanje cijena naftnih derivata gura u gubitke i crnogorske taksi prevoznike, a jača sivu ekonomiju u ovoj djelatnosti. Iz Sindikata strukovnih taksista za sada će zadržati cjenovnike, ali najavljuju uskoro i proteste ukoliko resorna Ministarstva i Vlada ne odgovore na njihove zahtjeve.

S druge strane, u Udruženju taksi društva sa ograničenom odgovornošću, takođe odlučuju da neće dizati cijene usluga, ali i da neće protestovati.

Na sastanku u Poreskoj upravi juče su predočili da traže od države dogovor i rješenja. Ključno je odvajanje dijela prihoda od akciza na gorivo za njihovu djelatnost.

Neophodno je i suzbijanje sive ekonomije, odnosno da fiskalizacijom budu obuhvaćene sve taksi kompanije i samostalni preduzetnici. To je Novskom portalu potvrdio vlasnik hercegnovske Company D.A.J.M.I. doo , Dejan Radulović, u čijem sastavu je Taxi More. On je i član Odbora ovog privrednog udruženja.

– Mi našu djelatnost obavljamo po svim važećim zakonskim propisima, sarađujemo sa Unijom poslodavaca, uveli smo fiskalizaciju i nastojimo da korisnicima uvijek budemo na usluzi, shvatajući koliko je ugrožen njihov standard. Zato nećemo dirati cijene. Ostaje kilometar 90 centi, a minimalna vožnja 1,60 – kaže nam Radulović.

Zatraženo je da uz pomoć Poreske uprave što prije zakažu sastanak u Ministarstvu finansija oko mogućeg vraćanja dijela akciza na gorivo.

– Ovo je katastrofa sa cijenama goriva. Kada je moja kompanija počela da radi prije 15 godina cijena goriva je bila 72 centa, a kilometra taksi vožnje 70 centi, odnosno 1.30 eura minimalna cijena. Danas je cijena goriva 1.43. Vidite koja je to razlika i naši gubici su do 30 odsto na zaradi. Tokom dvije godine korone samo smo prošlog ljeta 2 mjeseca radili normalno – navodi Radulović.

Dodaje da nije za proteste, jer sve radi u skladu zakonom i prije je za dogovor sa Minsitasrtvom finansija.

– Ne pada mi na pamet da protestujem. Smatram da ne treba niti jedno DOO društvo da protestuje koje radi u skladu sa zakonom. Institucijama sistema treba ostaviti da rade svoj dio posla, Poreskoj upravi i svim inspekcijama da kontrolišu našu djelatnost. Ko ne radi kako treba ima načina da se dovede u red – tvrdi Dejan Radulović.

Kada je riječ o sprovođenju programa “Evropa sad” podsjeća da je svih 105 radnika u njegovoj kompaniji, angažovanih u servisu, dispečerskom centru i voznom parku sa 114 vozila, dobilo januarske plate u skladu sa novim zakonom.

– To je minimalno 450 eura, a 50% je onih koji su primili i preko tog iznosa. Međutim, s obzirom da je samo 45% društava sa ograničenom odgovornošću fiskalizovano, a tek 27% onih koji samostalno djeluju, neophodno je da Poreska uprava utiče da svi moraju izdavati fiskalne račune – poručuju Radulović.