Učenici OŠ Milan Vuković učili kako da izrade maske

Foto: NVO Maškare

Кaširane maske su odavno prepoznate u narodu kao divan likovno – dramski izraz stvaralaštva. Ova tehnika bi se mogla nazvati i umjetničkom i reciklažnom. Upotrebljava se stari novinski papir i ljepilo, odnosno drvofiks, koji se na željenoj podlozi, obliku koji biramo ili sami izradimo, stvrdne i dobija novu, drugačiju vrijednost.

Sa ovom novom tehnikom su se upoznali đaci PO Кruševice, PO Podi, ali i učenici drugog razreda matične JU OŠ „Milan Vuković“, zahvaljujući Ivanu Peuliću iz NVO Maškare.

Ivan je učenicima pojasnio i predočio ovu tehniku izrade maski, te su oni, prvo na glini, kao modelu (negativu), izradili svoje maske, a onda ih oblagali novinskim papirom i ljepilom.

– Proces izrade iziskuje više vremena, pa je trebalo čekati da se maske osuše i na kraju i oslikaju. No, kreativnim dječjim rukama nije bilo teško da oblikuju željene maske. Ivan Peulić i učitelji Slavica Кoljenšić, Željko Grba, Stevica Barjaktarović i Jarmila Radović bili su ugodno iznenađeni šta sve dječje ruke mogu izraditi. Ova tehnika je primjenljiva u vajarstvu, lutkarstvu, kućnoj radinosti i divno je naučiti da reciklažom možemo udahnuti novi život novinskom papiru, uživati u njegovoj primjeni, igrati se bojama, maštati iza neobičnih maski, opustiti se i upustiti u javni nastup pred publikom – navode iz OŠ Milan Vuković.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Maškare Herceg Novi (@maskare_hn)

Učenici će sigurno uživati ispod svojih originalnih maski i dugo će pamtiti ovogodišnji Praznik mimoze kao otkrivanje kreativnih i zabavnih mogućnosti, jer maske se mogu lako kupiti, ali nisu nam tako drage kao kada im podarimo lični pečat.