Završene skoro tri dionoce druge faze šetališta u Igalu

Setaliste rekonstrukcija

U okviru druge faze rekonstrukcije šetališta u Igalu, od hotela “Palmon bay” do nekadašnjeg restorana “Galeb”, položene su skoro sve instalacije u tri zone. Posao se odvija planiranom dinamikom i krajem maja bi trebalo da bude gotova kompletna druga faza obnove šetališta, odnosno Obale Nikole Kovačevića, kaže za Novski portal, izvršni direktor kotorske kompanije “Briv construction”, Vlado Mračević.

“Druga faza je podijeljena u četiri sekcije, od kojih  je prva u zoni Omladinskog parka, od “Galeba” do “Do-do”-a , sa svim instalacijama završena do Nove godine. U dužini od 160 m su položene sve instalacije, puštena je u funkciju i javna rasvjeta. Preostalo je još polaganje behaton ploča”.

Do Nove godine završeno je i polaganje glavnog kolektora, sa instalacijama  u zoni od Palmon bay-a i mjesta završetka prve faze, do pumpnog kanalizaciog postrojenja kod “Inex”-a.

“Počelo je i betoniranje na toj dionici gornje ploče šetališta. Takođe u sljedećoj zoni od 130 m okončano je polaganje kanalizacionog kolektora od pumpne stanice “Inex” do lokacije bivšeg hotela “Tamaris” i raskrsnice kod “Nautilus”-a 2. U tom dijelu se sada polažu ostale instalacije”, navodi Mračević.

Nakon  otvaranja “Praznika mimoze” planirana je rekonstrukcija šetališta od bivšeg “Tamarisa” do kafe-slastičarne “Do do”, u dužini od 170m. Od sredine februara, kako objašnjava Mračević, počeće radovi na polaganju behatona.

“Zbog “Praznika mimoze” i predviđenih manifestacija u Igalu zastaćemo sada sa radovima prema Pošti. Neće biti ometanja i radovi će se odvijati samo od Palmon bay-a do “Nautilus”-a 2. Računamo da ćemo do 15. februara završiti sve betonske radove u ovoj sekciji. Inače, polaganje instalacija već je skoro završeno u tri sekcije druge faze rekonstrukcije šetališta”, precizira on.

Svjedoci smo da je izvođač imao dosta nevolja u prvoj fazi obnove Obale Nikole Kovačevića, zbog nedostatka katastra instalacija. Bilo je i dosta negodovanja mještana i privrednika zbog kašnjenja radova. I sada ima dosta izazova na pojedinim tačkama sa postojećom infrastrkturom, mada manje, dodaje naš sagovornik, jer su pliće instalacije. Sve probleme rješavaju zajedno sa nadzorom, Agencijom za izgradnju i razvoj  Herceg Novog.

Sva potrebna mehanizacija, tri bagera, damperi, nekoliko kamiona, sa 15 do 20 radnika su na terenu. Za materijal je iznajmljen dio parkinga na lokaciji bivšeg “Tamarisa”.

Podsjetimo da je tokom jula završena prva faza rekonstrukcije Obale Nikole Kovačevića, ispod Instituta Igalo i Titove vile. Ta dionica sa sadašnjom, na kojoj se izvode radovi druge faze, duga oko kilometar i po. Sredstva za rekonstrukciju opredijeljena su kapitalnim budžetom Vlade Crne Gore i Ugovorom o realizaciji potprograma potpisanim između tadašnje Uprave javnih radova i Opštine Herceg Novi.

Izrada projektne dokumentacije, raspisivanje tendera za izbor izvođača i izbor nadzora bili su obaveza Opštine, koja je sa firmom “Briv construction” potpisala ugovor o rekonstrukciji šetališta u Igalu, vrijedan oko 3,5 miliona eura, sa PDV-om.

Projekti na primorju

Kao kompanija iz Kotora “Briv costruction” ima najviše ugovora u Boki kotorskoj. Velika im je referenca gradnja žičare Kotor-Lovćen, za koju su izveli kompletne radove za 13 mjeseci. Trenutno su angažovani i na infrastrukturi u Porto Montenegru, Bigovu i Donjem Grblju. U srcu Kotora, na lokaciji nekadašnjeg Ugostiteljsko-rekreativnog centra, grade kao investitori Marriott, luksuzni hotel kategorije pet zvjezdica. Iduće godine bi trebalo da završe obnovu svog hotela “Teuta” u Risnu, gdje su u toku zanatski radovi.

Posljednjih godina “Briv construction” je u Herceg Novom gradio bazen na Škveru, javnu garažu, sanirao klizišta na Toploj, na Kotobilju i Debelom brijegu, sanaciju potoka Nemila i manje zahvate. Očekuju da će ugovoriti i nastavak gradnje šetališta od Igala prema Njivicama, za što je projekat skoro gotov.