Znamo kakav je novski, ali kakav je francuski Festival mimoze?

Foto: Instagram mandelieu_tourisme/@ready_4_break ]

O Prazniku mimoze, koji Novom daje pečat pune 53 godine, manje-više se zna i piše dosta na ovim prostorima. Ali naš grad nije jedini koji ima festival u slavu ovog žutog nježnog cvijeta. Donosimo priču o francuskom Festivalu mimoze, koji ima i znatno dužu tradiciju.

U gradu Mandelieu-la-Napoule, na Azurnoj obali, Praznik mimoze traje već 91. godinu. O njihovom festivalu su rado govorili za Novski portal iz tamošnje lokalne Turističke organizacije.

 

U Francusku je mimozu donio prijatelj lokalnog hortikuliste Nabonnanda 1860. godine. On se iznenadio kada je vidio sljedeće godine da drvo cvjeta, jer to nije znao. Nakon toga počeo je da uvozi mimozu, a svi francuski plemići su tražili da im u baštama bude zasađena mimoza. Nakon toga počinje i masovnija proizvodnja mimoze.

Poslije jake zime 1929. godine mimoza je gotovo uništena, pa je Turistička organizacija Mandelieu 1931. počela da sadi nova stabla, a tada je napravila Festival mimoze. Mandelieu-la-Napoule je ubrzo dobio najveću šumu mimoze u Evropi.

 

“Put mimoze” od 130 kilometara

Ovaj festival svake godine isprati oko 20 hiljada posjetilaca, a ubere se od 3 do 4 tone mimoze. Jedna od atrakcija koje nude tokom cvjetanja mimoze jeste i „Put mimoze“, dug preko 130 km. Ova turistička ruta, preporučena od januara do marta, je tipično simbol zimske Azurne obale, koja nudi, u blagoj klimi, neku vrstu lutajućeg ljetovališta u bojama između azurno plave i sunčano žute.

Tura nudi nekoliko varijanti, kao na primjer, poludnevni obilazak u posebno dorađenom vozilu „Spaček“ koje predstavlja atrakciju.

Usred mimoza, Mademoiselle Riviera će vas takođe natjerati da otkrijete lokalne i originalne proizvode, kao što su “Mimocello” ili sirup od mimoze servirano na sviježem kozjem siru…

Takođe, možete upoznati i Bernarda, proizvođača mimoza, od oca do sina od 19. vijeka, strastven i velikodušan koji će vas dočekati u uzvišenom okruženju sa panoramski pogledom na Azurnu obalu i Esterel.

Ovaj izlet je dostupan od 15. januara, a cijena je 250 eura za popodne, a uključena je degustacija, posjeta, šetnja.

 

Lokalne poslastičarnice nude MIMOZA TART – Torta u stilu čizkejk sa ukusom mimoze i bijele čokolade, kao i konfne, sirupe, mimočelo, raznih ukusa…

Posljednje dvije godine, zbog pandemije korona virusa, festival je sveden na manje događaja, sa manjim brojem posjetilaca. Ipak, u Turističkoj organizaciji Mandelieu, se nadaju da će već sljedeće godine festival opet biti u punom kapacitetu, baš kao i žuti cvijet, na njihovim 130 km dugim plantažama mimoze.